
I naturen smäller det till nu och plötsligt förvandlas omgivningen till en kaskad av olika gröna nyanser. Om detta hade varit en blogg med inriktning på naturen i något vis hade jag kunnat skrivit om hur koncentrationen av klorofyll och förhållandet mellan klorofyll A respektive B skapade variationen av färger.
Nu förhåller det sig så att ni är på en bryggeriblogg och här på bryggeriet är våren redan slut. Påskmusten är utlevererad och jag kan glatt parafrasera en känd amerikansk president genom att hävda att vi har gjort en fantastisk påskmustförsäljning, den bästa någonsin, jag tror helt enkelt inget bryggeri har sålt så mycket påskmust som vi….. Den är slut, soprent på lagret så familjen Karlström fick nöja sig med överbliven Julmust som stod kvar i källaren.
Sommar på bryggeriet innebär bland annat att vi buteljerar och brygger just Sommar, vår lite lättare IPA som har samma grundrecept varje år men där vi varierar signaturhumlen. I år har vi valt att inte använda en humle från USA utan tittade på de nya sorterna från England. Den introducerades 2015 och det var två saker som fick mig att välja just denna. Dels var det beskrivningen av den där det användes ord som passionsfrukt, persika och ananas men den skulle fortfarande vara typiskt brittisk. Spännande att testa. Resultatet är verkligen precis så, en öl med rötterna tydligt i den brittiska myllan. För egen del är det som att kastas tillbaka 15 år i tiden och de Pale Ale/India Pale Ale som levererades av de nya, spännande, amerikainfluerade bryggerierna i London. Ölen har tropiska toner, de är inte påträngande och intensiva utan lågmälda och lite försynta. Det finns även en klassisk lättare maltighet. Kroppen och munkänslan är även i år väldigt lätt och med en tydligt markerad beska utan att den behöver mat för att komma till sin rätt. Precis som tidigare år är målet att få till en öl som passar lika bra medan man grillar som när man äter grillat eller tar ytterligare en öl till efter att man har ätit.
Ett annat sommarjobb vi har på bryggeriet är att räkna ut hur mycket av Falköping Ljus Lager som vi kommer att sälja från fat och hur mycket vi ska hälla på flaska. Den populära ljusa lagern kommer tillbaka i maj med start på puben först, därefter restaurangerna runt ikring för att slutligen släppas på Systembolaget i juli månad. Vi har två fulla tankar som står på mognad, vi får se om det räcker eller om vi ska brygga mera redan innan semestern.