Sommar närmar sig!

I helgen plockades familjens pizzaugn fram. Ett bra tecken på att sommarens fröjder närmar sig och en bra anledning att prata om en av våra kommande produkter, SOMMAR! Nya Victoria har olika delar i vårt sortiment, dels har vi ordinarie starköl men vi har även tillfälliga starköl. Planen är att släppa ut tre till fyra tillfälliga öl om året.
Sedan har vi tre årstidsbundna öl. Till min glädje togs HÖST emot riktigt bra förra året. Denna nötiga, lite mörkare bitter med en bra alkoholhalt på 4,1% Den kommer komma igen nu till september skulle jag gissa. I november släpps julölen, vår mustiga Strong Ale full med maltig karaktär, vörtbröd, apelsinmarmelad, choklad och en lätt värmande ton.

Sedan har vi SOMMAR, en IPA som nu återkommer. I princip samma recept som förra året men jag har skruvat lite på den, framförallt är signaturhumlen helt ny. I fjol använde vi oss av Idaho #7 och i år blir det Cashmere. När vi brygger SOMMAR så använder vi liten försiktig dos av Southern Cross för grundbeska, kompletterar med en minst lika försiktig giva Bramling Cross men sedan får humlen vi valt för året ta över och dominera.

Efter koket är klart sänker vi temperaturen till 75ºC och öser i en första rejäl dos humle Cashmere. Betydligt mer än de tidigare givorna. Tanken med att sänka temperaturen är att man inte ska extrahera allt för mycket beska ur humlen men massor av arom. En sådan humling kallas för Hops Stand på engelska och görs alltså för att kunna använda mer humle än om den t.ex. tillsattes i slutet av koket som en sen giva utan att det blir överdrivet beskt. 15 minuter får humlen ligga och gotta sig innan vi pumpar ut vörten, kyler ner till 19ºC och tillsätter jäst.

Efter ett par dagars jäsning är det dags för mera humle, torrhumlingen. Att torrhumla innebär att man stoppar i humle direkt i jästanken. Namnet på tekniken syftar på att humlen är torr när man stoppar i den men blir givetvis fuktad direkt av grönölen. Återigen kan man använda stora mängder humle, långt över tio gram per liter utan att beskan rusar iväg men man får mycket arom av humlen. Ett tag var det ett race mellan bryggerier om att torrhumla med mest humle men numera verkar de flesta överens om att 1-12 gram per lite så klingar effekten av mera humle snabbt av och blir snarare bara sämre. Återigen kör vi med Cashmere och det är därför som den blir så framträdande i årets version av SOMMAR. Efter ett dygn eller max två om det är helg börjar vi dumpa ut humlen. Den har då sugit åt sig mycket öl som man samtidigt dumpar ut så förlusten blir definitivt märkbar. En öl med mycket humle ger alltså helt naturligt mycket färre flaskor färdig produkt per bryggdag. Mycket humle, som är relativt dyr, samt mycket svinn på grund av torrhumlingen är alltså två viktiga faktorer till ett något högre pris för Ipor.

Vad är då Cashmere för en humlesort? Den odlas på den amerikanska västkusten och är en relativt ny variant. 2013 släpptes den kommersiellt och är en korsning av Cascade och Northern Brewer. Den har mera alfasyra än Cascade, som den delar en del smaker med, och är tänkt som en duo-humle. Man ska kunna använda den som bittergiva och/eller som aromgiva som vi gjort nu. En anledning till att vi valde Cashmere är just detta att den är en uppföljare till Cascade som vi använder dominant till vår standard-IPA, Fyren. På så vis tänker vi att den ska följa linjen men samtidigt vara ett trevligt, lite lättare, mer humlearomatiskt komplement under sommarhalvårets ljusa månader. Cashmere utvecklades av Washington State University och deras humleprogram. Därför är Cashmere en ”öppen” sort som kan odlas av vem som helst. Jag gissar att vi kommer höra mera om den sorten de närmaste åren. 2021 ökade den odlade arealen med 300 hektar enligt Amerikanska Jordbruksdepartementet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *