Sputniken har landat

Mycket kan man säga om vår XRB-16 men vacker är den inte. Jämför man med de skinande jästankarna så är det den fula ankungen men ack vad vi älskar att ha den på plats. XRB-16 är en begagnad maskin som har tjänat Qvänum väl i fyra, fem års tid och är tillverkad i Polen. Det är en karuselliknande apparat med 12 fyllhuvuden som klarar av att fylla 600-1000 flaskor i timmen. Ett bra kliv framåt när man jämför med våran förra som klarade av att fylla cirka 200 flaskor.

Efter några små justeringar för att anpassa den till våra flaskor så var det idag dags att provköra. Till vår hjälp hade vi Anton från Qvänum vilket kändes otoligt lyxigt. Vi började med att långsamt och tålmodigt köra hela rengöringsprocessen för att sedan bryta för fika innan det stora ögonblicket var inne. Själv var jag beredd på total katastrof och fiasko men bortsett från att gasanslutningen inte passade utan vi fick rota runt efter en lösning så gick det hur smärtfritt som helst.

Idag var vi tre personer för att underhålla sputnik men när vi blir varma i kläderna räknar vi med att både kunna öka tempot och att kunna klara oss på två personer. Efter att ha tömt tanken och rengjort anläggningen så tog vi med vår läromästare på lunch och fortsatt ölprat. Sedan kunde jag givetvis inte låta bli att pilla lite på maskinen i min ensamhet, lyckades linda in sladden i en av fyllarmarna så att den snurrades in och slutligen slets ur manöverlådan. Ridå, hade jag kvaddat vår nyaste investering? Puh, det var ingen större fara, en mindre insats av elektrikerEmil löste krisen och nu väntar leverans av Tranan till Systembolaget i Tidaholm och Falköping imorgon

Tur vi har elektriker som kan rädda situatonen