En liten finess med våra etiketter

Våra etiketter med den fina Falköpings silhuetten känner nog de flesta igen vid det här laget. Vad alla kanske inte har tänkt på är att det finns lite mera information att hämta på etiketterna än det uppenbara med namn och öltyp. Vi kan dela in vårt ölsortiment i tre olika kategorier.
Ordinarie öl

Säsongsöl

Tillfälliga öl/engångsbrygder

De ordinarie ölen är de som vi jobbar för att hålla i sortimentet året runt. Falonia Ljus, Fyren, Bergslager, S:t Olof, Ekebergsbärs, Tranan bland starkölen men även Frans Johan och Kvarnen. Alla de här ölen har något som framhävs på etiketten förutom Ekebergsbärs som avviker helt etikettsmässigt. På Falonia Ljus är det Malta Johanna, Tranan har sina tranor, Frans Johan sin stenmur, träd och inte minst skottkärran. Jag återkommer i senare blogginlägg om varför och hur. De har en annan sak gemensamt och det är att överdelen på etiketten är vit och färgen som vi har valt till respektive sort är nertill.


Säsongsöl har vi ännu bara tre stycken. Två stycken folköl som vi kallar Sommar respektive Vinter. Sedan har vi Disponentens lilla skötebarn, En Wit Jul. Vår hittills enda julöl men den tillverkas bara i väldigt små serier. En mycket speciell öl med inte mindre än sju olika sorters kryddor i koket. Att det handlar om säsongsöl kan man se direkt på etiketten för nu har vi lagt den vita delen av etiketten neders och den färgade överst.

Sedan har vi tillfällighetsbryggningarna. Det kan hadla om öl som vi brygger för att pröva någon ny råvara, en humle sort, ny sorts malt eller en annan jäst. Det kan också vara öl som vi har bryggt bara för skoj skull. Det har varit ekfatslagrad öl, mörk veteöl, en double sweet stout, RågIPA bara för att nämna några. Dessa öl bryggs mest för att det är roligt att testa hej vilt. Sista typen av tillfälliga öl är dessa som vi brygger för att släppa nya sorter. Just a Tee shirt away var t.ex. vår första version av vad som kommer att bli bryggeriets bitter. Dessa öl känns enklast igen på namnet som är något oförståeligt på utrikiska. Nämnda (The revolution is) just a tee shirt away, (You’re my reason to) get out of bed before noon och I’m bound to follow my conscience är exempel på namn på tillfälliga öl.

Sedan vill jag inte lova att vi alltid är konsekventa. Det kommer troligen alltid att finnas anledningar till att avvika från den här normen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *