Snart dags för Sommar!

Det är inte utan att hoppet om sommarskönna kvällar tänds nu när solen äntligen tittar fram och värmer upp oss. Visserligen kalla nätter fortfarande och viss risk för ytterligare snö men på det hela är våren snart här och snart kommer Sommar på Systembolaget. Så hade jag skrivit inledningen till dagens blogginlägg för några dagar sedan. Det var bara en bild som skulle tas så var det redo för publisering. Kanske är det så att min farmor återigen hade rätt. Farmödrar har en tendens att vara väldigt kloka. Hon sade nämligen att innan våren kommer på riktigt så ska man ha två rejäla bakslag i vädret. Så den sommarhärliga bilden jag tänkte ta idag fick bli en bild inne i bryggeriet men Sommar(en) är på väg. 6 maj lanseras årets version på Systembolaget.

Sommar är våran lätta IPA med bara en liten mängd Winermalt för att ge ölen en liten karamellsöt touch.Sommar skiljer sig från t.ex. jul där vi har samma recept varje år genom att vi byter signaturhumlen inför varje säsong. Humle används vid flera gånger i processen. I koket för beska och smak men för att få fram så mycket arom som möjligt i ölen så använder vi en teknik som kallas torrhumling. Det är att man tillsätter relativt stora mängder humle rakt ner i jästanken. Det blir väldigt friskt, fräsch arom beroende på vilken sort man valt. Det är här vi skapar variationen hos Sommar varje år. I fjol hade vi Cashmere, året innan var det Idaho 7 men i år går vi åt det klassiska hållet och använder oss av Amarillohumle.

Amarillohumlen har en spännande historia. Till skillnad från de flesta nya sorterna så är den inte framkorsad utan blev bara till av naturens nyck. På 1990-talet hittade man på en humlefarm i Washington en humleplanta som inte liknade den Libertyplanta som den växte bredvid. Det luktade gott och man separerade den och 2003 tog man patent på humlesorten som fick namnet Amarillo. Amarillo, gissar jag, är mest känd som humle i en av Oppigårds öl som helt enkelt bär namn efter humlen men den har under lång tid varit populär hos många av våra svenska bryggerier. Nynäshamn, Fjällbryggeriet, Slottskällan och många fler. En klassiker bland humlesorterna som vi valt för årets version av Sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *