Om oss

Bryggeriet idag

Bryggeriaktiebolaget Nya Victoria drivs idag av 16 stycken delägare som delar mer eller mindre på allt arbetet och det mesta sker på ledig tid. Disponent Karlström har dock tjänst och arbetar regelbundet två dagar i veckan att brygga eller buteljera, allt efter behov.

Hantverkvsöl i hantverksbackar

Vårt bryggverk är av VVCMS (Värmeväxlarcirkultionsmäskningssystem) eller mera allmänt kallat HERMS (Heat Exchange Recirculating Mash System) på utrikiska. Bryggverket är konstruerat av Hans Kylander och tillverkat i Falköping. Ungefär maxvolym för kok är 270 liter och vi använder både humlepellets och kottar. Den färdigkokade vörten kyls i en plattvärmeväxlare och pumpas in i någon av våra tre 500-liters cylinderkoniska jästankar.
Jästankarna är kylmantlade och vi har inga problem att hålla jästemperaturen även i extremt varmt väder. Buteljering sker med ölen straxt under nollgradigt och i dagsläget har vi inga planer för att
börja filtrera ölen. Buteljeringen sker i den maskin vi kallar Sputniken, mest för att det ser ut som en satellit från 1950-talet. En halvautomatisk eller halvmanuell maskin beroende på hur man ser på saken, där man stoppar in tomglas i en karusell som när de åkt varvet runt blivit fyllda med öl.

Innan vi levererar ut ölen i våra fina träbackar så klistrad etiketterna för hand på varje flaska. En produktion som ger en årsvolym för 2018 på knappa 5500 liter.

Resan hit

Den känns långt bort, den ljumma majkvällen 2014 som vi träffades första gången för att prata bryggeri. Utgångsläget var kanske inte det självklara, snarare lite förvirrat. Folk hade bjudits in för att få höra om det nya bryggeriet som skulle startas i Falköping. Mest överraskad var nog undertecknad eftersom jag inte själv visste om att jag tänkte starta ett bryggeri. Det var den gode Staffan Wiljergårdh som hade spridit ut detta trevliga rykte. Träffades gjorde vi och trevligt hade vi det. Visst ville vi ha ett bryggeri i Falköping och något var på gång, ryktet bubblade om att det jäste straxt utanför stadsgränsen, i Påverås. När vi gick hem hade vi bestämts att träffas igen efter sommaren och då försöka ha fått lite kontakt med Andreas Gustavsson som var pågång med att starta Åsalids Bryggeri.

Egentligen visste vi inte alls mycket mer i september den hösten. Några nya hade kommit till och några andra hade backat ur. Vi var cirka femton potentiella delägare och vi bestämdes oss för att starta ett bryggeri TILLSAMMANS. Ingen av oss hade kunskap eller pengar nog själv för att börja men tillsammans hade vi massvis med kunskaper. Vi bildade ett informellt embryo till bryggeri. Alla satsade tusen kronor som användes för att köpa in råvaror så att arbetet med att utveckla recept kunde startas. Andreas på Åsalids Bryggeri var väldigt hjälpsam och vi kunde låna hans lokaler för att koka vört och sedan stod jäshinkarna hemma hos disponenten och jäste. Ölen döptes efter Londons tunnelbananät, väldigt pedagogiskt så skulle vi byta station efter varje receptförändring. Först ut var givetvis Victoria Line, en brown ale. Den kompletterades av Circle Line och Metropolitan Line vilka senare blev Falonia Ljus och S:t Olof och vilka fortfarande finns kvar i sortimentet.

I januari bildades aktiebolaget och i mars 2015 började vi hyra bryggerilokalen av FEAB men det skulle vara mycket arbete kvar innan vi kunde flytta in. Först skulle allt röjas ur, golvet skulle slipas, allt skulle målas, lyse skulle monteras. Under tiden fortsatte vi att brygga öl hos Andreas men nu med skillnaden att ölen även fick jäsa hos honom. Därför kunde vi i maj börja sälja våra första öl, vilket var väldigt passande med tanke på att vi hade startat upp Falköpings Ölfestival. Hela hösten kändes otroligt seg och bestod mest av väntan på tillstånd. Slutligen kom vårt tillstånd i december månad och vi kunde se 2016 ann med tillförsikt.

2016

Vilken tur att vi inte visste vad som väntade oss detta året. Mycket roligt men även en del bedrövelser. Redan tidigt insåg vi att våra tänkta jästankar inte höll måttet. Insidan var allt för svår att hålla ren och mjölsyrabakterier tog snabbt över jäsningen. Vi klarade av invigningen och premiären på Systembolaget men sedan var det stopp. Vi samlades i aktieägargruppen och tog första beslutet om att köpa in jästankar som var tillverkade för sitt ändamål. Det är tre stycken 500 liters, cylinderkoniska jästankar som tillverkats i Kina som vi köpte via Nilssons Industriservice. Lagom till höstens bryggningar var dessa färdiginstallerade. Det var skönt att kunna överge de 20-talet 25-liters jäshinkar som vi hade använt temporärt under tiden.

Kräftgången fortsatte dock och flera av bryggningarna fick kasseras. I november tog vi beslutet att inte brygga mera innan vi hade kommit fram till några lösningar.

2017

Vi tog nu hjälp både lokalt och externt. Om det är någon som kan detta med renlighet så är det folk som hanterar mjölk. Vi fick hjälp av Falköpings Mejeri och vi hade även bryggare från Göteborg på plats. Det blev en del justeringar i rengöringsprocesserna men framförallt så byggde vi om och förbättrade bryggverket och sedan dess har det fungerat. 2017 var året då vi i lugn och ro kunde börja bygga upp rutin för att brygga och vi utveckla logistik och flöde inne i bryggeriet. Vi koncentrerade oss på våra tre ölsorter i grundsortimentet men vi började även pröva att brygga lättöl och folköl i större skala. Frans Johan började bryggas permanent och den tillfälliga ölen Victoria 15 utvecklades till Kvarnen som vår åretruntlättöl heter. I slutet av 2017 var vi så pass varma i kläderna att vi började brygga mera experimentbrygder och vi deltog på vår första ölfestival utanför Falköping, Rocktobeer i Gislaved, där vi fick mycket positiv respons för RågIPA och En Wit Jul.

2018

Under 2018 skördade vi frukten av allt provbryggande under året innan. Inte mindre än fem nya sorter introducerades och vår försäljning på Systembolaget ökade kraftigt. Inledningsvis hade brittisk ölkultur dominerat bryggeriet men detta kom att ändras under 2018. I april lanserades vår första lager, en helles i tysk stil och den följdes upp av Tranan, en syd-tysk hefeweizen. Lite senare på året var det amerikanskinspirerat i form av en torrhumlad IPA. Ekebergsbärs som vi tidigare år enbart hade bryggt för Mikkelsmässhelgen fick sällskap av en Konstnattslättöl som brygdes bara för den helgen medan Ekebergsbärs numera blir ordinarie.