Våra tankar

Falköpings Ölfestival 2019

18 maj, kl 17-23 och att det är på Vilhemlsro gårdscafé i Falköping har varit spikat ett tag men nu är även resten klart.

Till exempel kommer gamla bekanta bryggerier såsom Åsalid, Qvänum, Marbäck och Nya Victoria så såklart. Men också två nya bekantskaper, Bustad och Hjo.

Ni som varit där tidigare vet att det inte är som till exempel ölmässan i Göteborg eller Skövde. Mycket mer gemytligt och familjärt och man har faktiskt möjlighet att prova öl från alla bryggerier som är med.

18-årsgräns gäller för hela arrangemanget.

Boka era biljetter redan nu:

https://kulturbiljetter.se/evenemang/3856/falk%C3%B6pings-%C3%B6lfestival-2019

Bergslagers återkomst

Ingen panik behöver uppstå, sitt bara lugn i båten. Bergslager, våran tolkning av en tysk Helles, kommer att finnas kvar men det kommer bli ett litet tillfälligt stopp i tillgängligheten. Det finns visserligen ett kryphål mer om detta hål längre ner.

Varje etikett klistras för hand

Det står fortfarande flaskor Bergslager kvar på hyllan inne i butiken i Falköping men vi får inga nya ordrar om att leverera den. Anledningen är att den avlistades nyligen men kommer att återlanseras den 2 maj. Inte vårt beslut för vi har den i lager nere på bryggeriet. Systembolagets arbetsmetod för alla produkter i TSLS-sortimentet (Tillfälligt sortiment, Lokalt och småskaligt) är att månad 7-9 efter lanseringen så har man en utvärderingsperiod. Bergslager hade sin period oktober, november och december. I just den perioden hade ni köpt så mycket mer av den än vad vi hade trott ni skulle göra så den var slut i lagret och vi valde att brygga julöl istället. Vi anmälde detta i Systembolagets register men hade inte förstått att vi skulle ringa och prata med ansvarig inköpare hos Systembolaget. Ingen öl på hyllan innebär låg försäljning och låg försäljning innebär att Systembolaget plockar bort den.

När vi fick beskedet om avlistning så hörde vi av oss till Systembolaget men då var det försent och beslut gick inte att ändra. Vi trodde då att vi skulle behöva skapa en ny öl, trycka nya etiketter med nytt namn men icke då. Systembolagets egna förslag på lösning var att vi skulle fylla i en ny offert, med samma namn, samma öl, samma etikett. Skicka upp nya provflaskor, personal på huvudkontoret skulle provsmaka och sedan ta beslut på om den skulle säljas igen. Det tyckte de så nu har vi skickat upp flaskor för fotografering och skribentprovning för journalister i Stockholm precis som om det vore en helt ny öl. Onödigt jobb men man lär sig i processen och i maj kan vi handla Bergslager igen.

Det lilla kryphålet då? Jo, vill ni ha Bergslager på påskbordet eller något annat tillfälle i april så kan man göra en Privatimport av Bergslager

Årets tema skulle kunna kallas för provbryggningar

Kanske ett steg närmare Vintersanatoriets slutgiltiga smaker men troligen är det en bit kvar till det slutgilltiga steget.

Igår buteljerade vi Kvarnen så nu finns allt i lager igen. Känns skönt. Det börjar tryta på Fyren men nästa bryggning fick sin dos torrhumling (cascade) efter buteljeringen igår så den är under kontroll även den. Standardbryggandet går nu in i sin lite lugnare fas medan istället provbryggandet skjuter fart. Målsättningen från bryggruppen sida är att det ska provas minst tre nya varianter varje månad. I januari bryggde vi en APA, en DIPA och en pilsner. Februari så plockade vi fram en berliner weisse, och något jag har kallat SurPA, en syrlig Pale Ale och vi prövade även att torrhumla Fyren med en ny humlesort i form av Bobek. I Mars nu har det varit svart, helt nattsvart nära nog med en alkoholsvag porter samt en mäktig imperial stout på närmare tio procent. En lite starkare bitter fullbordar trissen i mars månad. Med pilsnern som bromsar upp lite så får vi nu vänta lite för jäsplatserna är för tillfället upptagna. Förhoppningsvis får jag över lite i fat under kommande vecka så jag kan provbrygga något mera i mars månad. Kanske en rököl till ölfestivalen den 18 maj eller lite skruvande på julölen som vi hoppas släppa i år. Eller en veteöl för visst vill vi ha ännu en Jubilee Line med till festivalen. Funderar på en Hopfenweissen, vad tror ni om det?

Missade du mässan i Skövde, vill du pröva något av det jag skriver om?

APA – Privatimport – Namn: Worlds you wrote
DIPA – Slut
Fyrvaktaren – Slut
Pilsner: Inte klar ännu
Berliner Weisse – Folköl, köpes på bryggeriet – Heaven Help Me
SurPA – against the world – jag återkommer
Resterande är fortfarande i jäshinkar

Stort tack alla trevliga besökare på Skövde Öl och Whiskymässa

Nu är allt tillbaka på sin plats i bryggeriet, montern är undanstoppad, faten står redo för diskning och de få flaskorna vi bar hem är tillbaka på lagret. Jag är väldigt trött men samtidigt otroligt nöjd över den positiva responsen vi fick av er besökare.
Själv var jag nyfiken på hur mottagandet av en Berliner Weisse skulle bli. En öl i folkölsstyrka med en rejäl syrlighet och i övrigt veteölens stigma. Om man för fem år sedan fortfarande fick höra “-Nej tack, ale dricker jag då rakt inte” så gäller det fortfarande i hög grad.

That’s the way I am HEAVEN HELP ME fick ett alldeles utmärkt mottagande och jag funderar redan på hur jag ska få in den i produktionsplanen innan sommaren är här. Fram till dess  så finns det ett femtontal flaskor kvar nere på bryggeriet för hugade köpare.

Vår IPA, Fyren, har fått väldigt gott mottagande sedan vi lanserade den för drygt ett halvår sedan. Till mässan nu hade vjo gjort en liten variant på den som vi kallade för Fyrvaktaren. Fyren torrhumlas med Cascade men ett fat plockades bort innan torrhumlingen och torrhumlades med den slovenska sorten Bobek. Det var lite 50/50 på vilket man tyckte var godast men det var uppskattat att få chansen att prova skillnaden, för skillnad blev det, så det kommer vi troligen göra flera gånger. Jag planerar redan nu att torrhumla med Citra nästa gång. Citra är en av mina favorithumlesorter.
Två lite mindre spektakulära öl som uppskattades var Tranan och Bergslager. Tranan är en hefe weizen och en öl som absolut har framtiden framför sig. Mycket skumbananarom, lite nejlika och ett stort härligt skum. Ett öl som passar de varma dagarna bättre enligt mig. Både en törstsläckare och en matöl.

Bergslagern, en helles har vi skrivit på etiketten. I Sverige kallar vi gärna det mesta för ljus lager

Det är inte ovanligt att en besökare frågar vad man rekommenderar för öl och då svarar jag alltid med en motfråga om vad de gillar för typ av öl. Flera gånger, på tok för många gånger fick jag ett nästan urskuldande svar att personen gillar ljusa lageröl. Klat man gillar en god lager! Absolut inget att skämmas för. Av folks kommentarer så behöver vi inte skämmas för Bergslagern

Stort tack till alla ni som kom förbi vår monter, nu börjar vi ladda för Falköpings Ölfestival på Vilhelmsro den 18 maj. Skål på er!

Ibland känns tre lite fjuttigt

För ett år sedan var vi väldigt nöjda när vi hade tre sorter i lager. Lite nu och då så blev det slut på någon av våra då fyra ordinarie sorter. Falonia Ljus, Falonia Mörk, S:t Olof och Frans Johan. I November 2017 bestämde vi att Kvarnen skulle inte bara bryggas för sommarhalvåret och MaltaJohannamarknaden utan året runt. Det blev vår femte ordinarie sort och det blev givetvis ytterligare lite besvärligt att hålla alla i lager. I teorin räcker våra tre tankar men i praktiken, med de svängningar vi har i konsumtionen under året så fungerar det inte alltid. Under 2018 har vi lagt till ytterligare fyra sorter. Det är Bergslager, Tranan, Fyren och Ekebergsbärs men vi valde också att plocka bort Falonia Mörk på grund av vikande försäljning. Väldigt synd för Disponent Karlström eftersom det var något av ett skötebarn för honom.

Hela 40% var ökningen på Systemboalgsförsäljningen förra året och det ser inte uta att minska i år, tvärt om. Mycket roliga bekymmer.

Under hösten 2018 blev det extra stressigt, mest på grund av att Disponenten var tvungen att dra ner lite på sitt bryggeriarbete från två dagar i veckan till en dag. Resten av arbets sker på kvällar och helger.

Detta kopplat med all den julöl som vi behövde brygga så sjönk sakta med stadigt lagret under hösten. Fast den största anledningen var att vi sålde mer öl än väntat, Bergslager var slut redan i slutet av oktober, S:t Olof någon vecka senare, Fyren och Tranan tog slut runt Lucia. I mitten av december buteljerades S:t Olof och Bergslager så dessa ihop med Ekebergsbärs var allt vi hade i lagret i början av året. Tre sorter kändes väldigt fjuttigt och snopet medan vi i början av 2018 var nöjda med tre sorter i lagret.

Denna veckan kommer Frans Johan åter i lager och Kvarnen jäser redan i tanken så om två veckor hoppas vi kunna säga igen att vi har allt åter i lager igen. Då är det bara att börja om med de andra sorterna som börjar ta slut i lagret. Stort tack alla ni som köper vår öl och jag hoppas att ni har förståelse om alla sorter inte allti finns i lager.

Laddar för Ölfestival i Skövde

Vi håller på och förbereder oss för kommande helg i Skövde. Skövde Öl och Whiskymässa slår upp portarna klockan 16:00 på fredag och då ska vi stå redo med våran monter. Vi fick ett fantastiskt mottagande förra året och massvis med beröm för ölen. I år har vi med oss nya öl på pumparna. Vi har Tranan, en sydtysk vete öl som vi tog fram inför vår egna festival i maj förra året. Veteöl är ingen stor kategori i av öl men jag gissar att många vill smaka. Fyren heter vår IPA som lanserades på Systembolaget i augusti förra året. Den är torrhumlad med Cascade men vi har med oss Fyrvaktaren istället, samma IPA i basen men den här är torrhumlad med Bobek som är mera kryddig och blommig än Cascade. Till IPA-träsket får vi räkna in For together we cannot fail. En DIPA brygd på den starkare ”first running”-vörten. På den fjärde kranen kommer vi ha en SurPA, en syrlig Pale Ale med lite sköna funkiga undertoner. It’s you and me against the World kid är den döpt till.

Vi kommer givetvis att ha vårt ordinarie sortiment med på flaska så att man kan få pröva S:t Olof, Falonia Ljus, Ekebergsbärs, Fyren, Bergslager eller Frans Johan. På tal om Frans Johan så kommer vi förhoppningsvis att kunna erbjuda något lite udda. Jag har en idé om hur vi ska kunna erbjuda självrunnen Frans Johan ur ett fat direkt på bardisken. Tanken är att imitera caskförfarandet så mycket som möjligt. Den kommer vara betydligt mindre kolsyrad, lite varmare och även om vi inte riktigt kommer kunna nå upp till den fantastiska nivån hos en äkta cask tror jag att det kan bli en favorit hos många.

Hoppas vi syns på Skövde Öl och Whiskymässa

Träffa oss på “Öl och whiskeymässan” i Skövde

Ska du till öl och whiskeymässan i Skövde den 1-2 mars? Det ska i alla fall vi och vi lova lite nytt och spännande i vår monter.

Har du inte redan köpt biljetter så finns det i skrivande stund fortfarande kvar. Kolla in deras hemsida, där ser ni även vilka av våra kollegor som också är där och serverar sina drycker:

http://www.skovdedryckesmassa.se

Hembryggarträff

På tisdag ska vi ha träff med hembryggare och visning av bryggeriet. Hembryggare? Vi kör med en väldigt lös definition av begreppet så alla som har bryggt öl, brygger öl eller har tänkt sig att brygga öl någon gång i framtiden. Jag vet att en av de anmälda deltagarna t.ex. Har sin första brygd står och jäser bakom gardinen. Så om du har lust att hänga på så tycker jag att du ska anmäla dig.
Dag: 29 januari
Tid: 19.00
Plats: Bryggeriet’

Anmälan till uffe@nyavictoria.se, 15 platser, först till kvarn är det som gäller

En liten finess med våra etiketter

Våra etiketter med den fina Falköpings silhuetten känner nog de flesta igen vid det här laget. Vad alla kanske inte har tänkt på är att det finns lite mera information att hämta på etiketterna än det uppenbara med namn och öltyp. Vi kan dela in vårt ölsortiment i tre olika kategorier.
Ordinarie öl

Säsongsöl

Tillfälliga öl/engångsbrygder

De ordinarie ölen är de som vi jobbar för att hålla i sortimentet året runt. Falonia Ljus, Fyren, Bergslager, S:t Olof, Ekebergsbärs, Tranan bland starkölen men även Frans Johan och Kvarnen. Alla de här ölen har något som framhävs på etiketten förutom Ekebergsbärs som avviker helt etikettsmässigt. På Falonia Ljus är det Malta Johanna, Tranan har sina tranor, Frans Johan sin stenmur, träd och inte minst skottkärran. Jag återkommer i senare blogginlägg om varför och hur. De har en annan sak gemensamt och det är att överdelen på etiketten är vit och färgen som vi har valt till respektive sort är nertill.


Säsongsöl har vi ännu bara tre stycken. Två stycken folköl som vi kallar Sommar respektive Vinter. Sedan har vi Disponentens lilla skötebarn, En Wit Jul. Vår hittills enda julöl men den tillverkas bara i väldigt små serier. En mycket speciell öl med inte mindre än sju olika sorters kryddor i koket. Att det handlar om säsongsöl kan man se direkt på etiketten för nu har vi lagt den vita delen av etiketten neders och den färgade överst.

Sedan har vi tillfällighetsbryggningarna. Det kan hadla om öl som vi brygger för att pröva någon ny råvara, en humle sort, ny sorts malt eller en annan jäst. Det kan också vara öl som vi har bryggt bara för skoj skull. Det har varit ekfatslagrad öl, mörk veteöl, en double sweet stout, RågIPA bara för att nämna några. Dessa öl bryggs mest för att det är roligt att testa hej vilt. Sista typen av tillfälliga öl är dessa som vi brygger för att släppa nya sorter. Just a Tee shirt away var t.ex. vår första version av vad som kommer att bli bryggeriets bitter. Dessa öl känns enklast igen på namnet som är något oförståeligt på utrikiska. Nämnda (The revolution is) just a tee shirt away, (You’re my reason to) get out of bed before noon och I’m bound to follow my conscience är exempel på namn på tillfälliga öl.

Sedan vill jag inte lova att vi alltid är konsekventa. Det kommer troligen alltid att finnas anledningar till att avvika från den här normen.

Nu lanserar vi nya hemsidan

Bryggeriet hade lite tekniska problem med hemsidan under hösten och då valde vi att börja om från början och lansera en helt ny hemsida!

Så under vintern har vi jobbat med att få till en sida som vi hoppas ni kommer tycka är både snygg och informativ. Vi fyller på allt eftersom med mer information och har som avsikt att även blogga ganska flitigt så kolla in här regelbundet för få de senaste som hänt kring bryggeriet.